Project data:

client: Rebst÷cker Str. GmbH & Co.KG, c/o OFB Projektentwicklung GmbH

project size: 30.000 sqm 

start of construction: 2006

inauguration: May 2009

 

Urbanistic context / urbanistic typology

The new Ordnungsamt of the City of Frankfurt lies to the west of the inner city in the Gallus district.

The vicinity is characterised by two essentially geometric components of the existing urban features:

1. The curving movement of the railway lines and the buildings to the south and west,

2. Orthogonal structures of the buildings to the north and east.

The aim of the design is the intermediation of both structure types at this junction ľ in particular seizing on the conspicuous curving movement.


Also, the surrounding area is marked by unpleasant plots of waste land and poorly aligned boundaries of urban spaces. A further aim of the design, therefore, is to condense and align boundaries of urban space while preserving the qualities of open space with regard to lighting and views.

The urbanistic context of the new Ordnungsamt is that of a public building with special significance.


Concept - spiral band structure - appropriate significance

The band structure design permits a combination of openness and urban densification. The spiral band structure, which was especially adapted to this plot of land, provides a substantial free-standing building for the Ordnungsamt - with a high recognition value which reflects its tasks and their importance as a centre open to the public.


Building typology: repetition ľ variation / perception strategy

As well as some special purpose areas, a special feature of the space allocation plan is the repetition of many similar offices across a surface of about 30,000 m▓. Here, it is necessary to recognise and identify the subtle differences between the different area functions and then develop a characteristic stratification.

The development of the building structure is coherent with a specific perception strategy.


Concept - vertical layers ľ abolishment of front and back sides

Thanks to the special spiral band structure, there is the possibility of eliminating the usual distinction between the front and back sides or street and courtyard fašades. Using a colour differentiation of the two building sides, the street fašades merge into the courtyard fašades in a seamless transition. The street front, e.g. along the Rebst÷cker Stra▀e, is thus differentiated into two parts as a matter of course.

The perception of users and observers is directly alerted by this surprising differentiation.

Concept - horizontal layers - stacking of floors


The space allocation programme of the Ordnungsamt requires, as far as possible, a floor by floor structuring or stacking of different departments/uses. These are e.g. central facilities on the ground floor such as the entry hall, cafeteria and canteen etc. or special areas in the upper floors such as conference rooms.

The different office areas in the upper floors such as e.g. foreign nationals office or municipal police are also stratified horizontally.

The structure of the building and the incorporated fašade structure takes up this specific subtle differentiation of the building structure in horizontal layers. In the process, by merging different floors or by apparently making floors disappear, the floor heights are purposely concealed. The layering and stacking can first be perceived and experienced through this distortion of the horizontal layers.

The inner structure and uses thus generate dynamic, differentiated fašade proportions and stratification ľ examples of these types of qualities can be found on historical building fašades.

The ground floor and first floor constitute a special level where the entry halls etc. for receiving the public are situated. These are open areas in the sense of openness towards the public. These generously glassed over halls are spatially folded out inside the building along the lines of the building's geometry into band segments ľ in these structures the different technical elements and uses - such as the reception counters - are encompassed in one overriding spatial entity.

 hub has the potential for further development and individualisation for a spatially integrated networking.


New building in the Rebst÷cker Stra▀e - Ordnungsamt (Public Affairs Office) Frankfurt

client: Rebst÷cker Str. GmbH & Co.KG, c/o OFB Projektentwicklung GmbH

project size: 30.000 sqm 

start of construction: 2006

completion: 2009

 


status: 06/2009